maandag, april 22, 2013

Limburgs Zwaarste (100 km)

Tot nu toe was dit jaar nog niet erg succesvol op loopgebied, slechts twee ultramarthons wist ik tot een goed einde te brengen en 1 keer heb ik de finish niet weten te halen. De laatste keer dat ik een 100 km wist te finishen dateerde alweer uit 2008 en aan heuvels ben ik ook niet echt gewent, zelf zou ik vooraf niet ingezet hebben op een finish van de 100 km, maar zelfs tijdens de loop kan er nog van afstand gewisseld worden, dus dan loop ik de 60 of 80 km. 

Limburg ligt natuurlijk niet echt om de hoek, maar gelukkig bied John van Leeuwen een bedje aan op 40 minuten van de start, nogmaals bedankt John. Na een bordje pasta is het op tijd naar bed want om 4:15 gaat de wekker. Alles ligt natuurlijk al klaar en binnen 30 minuten na de wekker zit ik in de auto op weg naar Heerlen. Met minder dan een uur voor de start parkeer ik de auto en is er nog tijd genoeg om een paar bekenden te groeten. Met nog slechts enkele minuten te gaan worden we verzocht naar buiten te gaan, bij dit soort loopjes lijkt niemand echt haast te hebben en het duurt enkele minuten voordat iedereen buiten staat. Na nog een paar laatste woorden van de organisatie mogen we om even na 6 uur beginnen met lopen.We gaan meteen het bos in, de smalle padjes in de schemering en de anti-ATB hekjes zorgen voor opstoppingen, toch wacht iedereen geduldig af, er is nog een lange weg te gaan. Aangezien het maar 3 graden is op deze ochtend had ik besloten een jasje aan te doen die later wel in de rugzak zou kunnen, dat dat later al binnen twee kilometer zou zijn wist ik voor de start nog niet, het weer is dit jaar echter erg lekker, droog, zonnig en temperaturen die de 10 graden halen, het eerste deel lopen we door het bos en uit de wind en is het meteen lekker warm, later zullen we de wind nog wel voelen, maar koud krijg ik het niet meer.

Al binnen enkele kilometers is het deelnemersveld uit elkaar geslagen, ik kom bij Gerit Mik te lopen en ook Nico Modderkolk sluit aan, zo lopen drie Groningers samen door de Limburgse heuvels. We gaan rustig heuvel op en pakken op de stukken naar beneden weer wat tempo op. Soms zijn de afdalingen echter iets te steil en moeten we ook daar het tempo laag houden. Na 12 km komen we bij de eerste verzorgingspost, even rustig wat cola en sinas drinken en een hapje eten, daarna weer door.

We slingeren verder door de bossen, de volgende verzorgingspost is ruim 10 km verder, op de Vaalserberg. We klimmen over smalle bospaadjes naar het hoogste punt van Nederland op 322 meter, daarna is het slechts enkele meters naar het drielanden punt, we lopen even een rondje om het punt heen zodat we alle drie de landen hebben aangedaan, daarna gaan we weer verder naar de verzorgingspost om weer wat te eten en te drinken, daarna weer verder.

we lopen nog steeds met zijn drieën en zien voor ons op de open stukken ook telkens dezelfde lopers, we lopen dus allemaal redelijk constant. De tijd gaat snel voorbij, het uitzicht is geweldig en er word rustig gepraat tijdens het lopen, dat er al bijna 3 uur verstreken zijn heb ik niet in de gaten, we tikken heerlijk de kilometers weg. Na ruim 30 kilometer is de eerste splitsing met weer een uitgebreide verzorgingspost, voordat we de eerste lus van 20 kilometer ingaan doen we ons eerst tegoed aan Limburgse vlaai, je kunt toch niet een dagje naar Limburg gaan zonder vlaai te eten????, een bekertje vla wat cola en sinas. Daarna gaan we linksaf, de 80 en 100 km route op, na deze splitsing is de 60 km weggevallen als optie. Helaas laat Nico het tempo na 35 km wat zakken waardoor we nog maar met zijn tweeën lopen. Er zitten in deze lus weer wat steile stukken, toch komen we goed aan bij de 4e post waar er weer gegeten en gedronken kan worden.

De route brengt ons nu weer naar de splitsing, post 3 is ook post 5. Ik begin het toch wat moeilijker te krijgen, in de afdaling voel ik mijn bovenbenen en de conditie is ook nog lang niet op peil, hierdoor kom ook ik alleen te lopen. Na ongeveer twee kilometer alleen gelopen te hebben zijn we over de helft, post 5, hier zit Gerit nog samen met enkele andere lopers. na weer wat eten en drinken loop ik samen met Gerik verder. Het traject naar post 6 is relatief goed te doen en hier komen we dan ook samen aan, weer even wat drinken en door.

Op naar post 7 op 66,9 km, helaas zit er hier een steile klim waar ik het tempo niet kan houden en langzaam omhoog ga, ik besluit dat ik vandaag voor de 80 km ga, het is mooi geweest. Voor mijn gevoel duurt deze klim erg lang en ik ben dan ook blij dat ik boven ben. Slechts enkele tientallen meter verderop is de verzorgingspost waar ik kan kiezen, nog 12 kilometer naar de finish of eerst nog een ronde van 21 kilometer en dan de laatste 12 km naar de finish. Gerik zit nog bij deze post en ook Henri Thunissen staat hier, binnen enkele ogenblikken ben ik om en ga ik samen met Gerik de lus in. De eerste kilometers gaan lekker, dan komen er weer een aantal steile klimmen en moet ik het tempo laten zakken, sommige klimmen zijn dusdanig steil dat er trappen gemaakt zijn, met de spierpijn in de bovenbenen is zowel trap of als trap af pijnlijk, helaas zitten er in de komende 20 kilometer nog meer trappen. De volgende post is in Valkenburg, natuurlijk boven op een heuvel waar we met een trap naartoe klimmen. Even weer drinken en de waterzak vullen, daarna weer verder.

Beneden aangekomen zie ik een pijl naar rechts en volg het voetpad, als ik na een kilometer echter nog geen pijl gezien heb begin ik te twijfelen, toch maar even de GPS checken, ik zit inderdaad naast de route, dus maar weer terug en ik zie mijn fout vrij snel, na de pijl rechtsaf had ik over moeten steken en een zandpad op moeten gaan, weer twintig minuten extra genieten. Natuurlijk mogen we ook meteen weer klimmen, mentaal merk ik dit wel, ik zie dat ik niet meer voor 22:00 zal finishen door het foutlopen en ga dus niet meer pushen. Door het bos blijft het klimmen en dalen, daarna een stukje door het veld, maar ook daar is het niet vlak. Door het mislopen lig ik nu wel achteraan, ik ga dus maar weer genieten van het lopen. boven op een heuvel zie ik de mast waar de verzorgingspost staat in de verte al staan, alleen is er een vrij steile afdaling die ik bij iedere stap voel, genieten lukt even niet. Maar aan alles komt een einde, dus ook aan deze afdaling, een stukje vlakke weg doet even goed en ik kan weer even lekker lopen. Even later zie ik een bekend plaatje, de Brand brouwerij, bekend van de TV reclame. de route loopt langs de brouwerij, waar de grote RVS silo's, die in de reclame niet zichtbaar zijn, de oude brouwerij klein doen lijken. Over het bruggetje langs de watermolens, bekend van TV, door een steegje en jawel weer een trap omhoog. Daarna nog een kleine heuvel en een laatste stuk door het open veld naar post 9, nog 12 km te gaan. 


Bij post 9 hoor ik dat er achter mij nog iemand loopt, ik neem snel twee bekers cola en loop door. De zon is inmiddels achter de heuvels verdwenen en de temperatuur zakt, met name tijdens het afdalen merk ik dat mijn beenspieren afkoelen en ik kan het tempo op die momenten dus ook niet vast houden. Na weer enkele onverharde kilometers komt er een stuk weg, hier kom ik langzaam weer op gang, maar als het net weer lekker gaat staat er een pijl naar rechts, een onverhard pad omhoog. na de top is het weer dalen tot aan de weg, het is echter inmiddels donker en hoe ik ook zoek ik kan geen pijl vinden. Later zou blijken dat ik hier een bocht terug door een weiland had moeten maken, ik heb het niet kunnen vinden en mijn Forerunner had het inmiddels opgegeven, dus de route daarin checken was geen optie meer. Gelukkig is er dan nog de telefoon, even snel de kaart checken en dan maar zelf de weg terug zoeken. Korter is deze route niet en door het eerdere foutlopen kom ik uiteindelijk op 103 kilometer uit. Ik bel ook meteen de organisatie maar even met mijn plan zodat niemand op mij zit te wachten of gaat lopen zoeken. Ze bieden nog wel aan om mij op te halen, maar ik besluit zelf door te lopen. 

Na iets minder dan 16,5 uur en ruim 2500 meter klimmen kom ik dan weer op de plek aan waar ik 's ochtends ben begonnen, ik meld mij af, krijg een certificaat en gepersonaliseerde herinnering uitgereikt en zie 10 minuten later ook de laatste loper binnen komen. Dan is het tijd om naar huis te gaan, nog ruim drie uurtjes rijden voordat het warme bed wacht. Limburgs Zwaarste, het was zwaar, maar ook erg mooi, ik heb genoten, ben blij dat ik weer een 100 km tot een einde heb kunnen brengen, wat ik zelf ook niet verwacht had en wil natuurlijk de organisatie van deze loop hartelijk bedanken voor de uitstekende verzorging en geweldige belevenis.

Marco

De foto's komen van http://www.funrunner-heerlen.nl/funrunnerlopen2013/index.html
uitslagen staan op www.funrunner-heerlen.nl