zondag, oktober 15, 2006

Verslag Dwars door Drenthe marathon


Op zaterdag 14 oktober werd in Drenthe de Dwars door Drenthe marathon gelopen, deze marathon liep volledig over de n381 vanaf Hoogersmilde naar Emmen.

De start was terhoogte van afslag Hoogersmilde op de n381, de lopers werden vanuit Emmen met bussen hier naar toe gebracht.
Tijdens de busrit kon het parkoers alvast verkendt worden en telden we 7 viaducten die gepasseerd moesten worden.

Doordat ik met één van de eerste bussen uit Emmen was vertrokken stond ik een uur voor de start op de snelweg, hier kwamen de lopers er achter dat de wind die 300 dagen per jaar uit het westen komt vandaag besloten had om uit het oosten te waaien, dit betekende dus ruim 40 km tegenwind.

Om 11 uur werd dan eindelijk het startschot gegeven en konden we beginnen, de eerste 2 km gingen richting Friesland, alwaar een keerpunt was.
Daarna was het in 1 rechte lijn naar Emmen.

Na de start ben ik eerst rustig begonnen en bij het keerpunt zag ik tot mijn schrik dat er niet veel lopers meer achter mij zaten.
Na 2,5 km kwam ik in een groepje terecht met oa 8 lopers van loopgroep Bedum, dit groepje had als streeftijd 4 uur 15.
De eerste 15 km ben ik met dit groepje mee gegaan, waardoor mijn tijd op 10 km 1:00:50 was en op 15 km 1:30.
Bij de drankpost op 15 km heb ik dit groepje verlaten omdat ik toch eigenlijk wel binnen de 4 uur wilde finishen.

Halverwege zat ik redelijk in de buurt van het schema om 4 uur te lopen, de doorkomst was daar in 2:03:40, met een "negative split" was het zeker mogelijk om onder de 4 uur te blijven.
De volgende kilometers waren allemaal in de buurt van de 5:30.
Vanaf het begin van de versnelling was ik ook begonnen om andere lopers in te halen, soms zelfs estafettelopers die slechts een kwart van de totale afstand hoefden te lopen, dit motiveerde dusdanig dat het tempo vastgehouden kon worden.

Met nog 10 km te gaan stond er 3:01:30 op de klok, dus elke kilometer binnen 6 minuten zou voldoende moeten zijn om de 4 uur te halen.
Op 36 km begon het zwaar te worden, maar zo dicht bij het einde moet je gewoon door.
Bij het binnenlopen van Emmen was er nog 1 km te gaan tot de finish, en endelijk stond er wat publiek voor de mentale steun, nog een korte sprint en dan over de finish, in een tijd van 3:58:28.

Ondanks het saaie parkoers vond ik het toch een leuke marathon, in tegenstelling tot de grote stadsmarathons, waar het publiek je extra motiveert, moest je het hier helemaal zelf doen.
Voor de organisatie, die over het algemeen goed was, heb ik toch 1 puntje van kritiek, er waren te weinig drankposten, de eerste pas op 10 km en daarna niet om de 5 maar om de 6 km, dit zijn net 2 posten te weinig.
Verder vond ik het een mooi evenement.

Marco

uitslagen:http://www.uitslagen.nl/uitslag?id=2006101400805
info:http://www.dwarsdoordrenthe.nl/