zondag, augustus 27, 2006

Verslag Groningen Stad Marathon

Op zondag 27 augustus werd voor het eerst in Groningen een marathon gelopen.
Namens de Brouksterrunners liep Marco de hele Marathon en Henk, Dick en René kwamen uit op de halve marathon (zie het verslag hierboven).

De lopers moesten deze zondag redelijk vroeg op staan, want het startschot zou om 09:30 gelost worden.
Nadat de auto's bij het restaurant met de gele M waren geparkeerd, kon de wandeling richting de Vismarkt beginnen, alwaar tenten waren op gezet om te verkleden en een aantal vrachtauto's dienst deden als garderobe.

De start was op het Hereplein en bracht ons via Haren naar het dijkje langs het Paterswoldse Meer, vandaar werd terug gelopen naar de stad.
Via het stadspark ging het naar het Hereplein, de Herestraat en de Grote Markt.
Op de Grote Markt splitste het deelnemers veld zich en gingen de lopers van de hele marathon richting Kardingen en Bedum, terwijl de halve marathon links af ging richting Vismarkt om daar te finishen.

Marco liep de marathon als voorbereiding op de RUN van Winschoten, waar hij de 50 km gaat lopen. Het doel was dan ook om rustig te lopen en met een goed gevoel naar huis te gaan. Hierbij was in gedachten een tijd tussen de 4:30uur en 4:45uur gezet.
De eerste kilometers gingen dan ook in 6:20min per kilometer, na 5 km werd er iets versneld en na 10 km stond er 1:03:25 op de klok.
De doorkomst halverwege was echter al in 2:07:15 waardoor een eindtijd van rond de 4:15 dichter bij kwam.
De volgende kilometers werd er weer iets versneld, waardoor de pacers van 4:15 werden bijgehaald en zelfs gepasseerd.
Nu begon het wachten op de man met de hamer, want die zou vandaag toch niet vrij zijn? En een tempoversnelling halverwege zou toch ergens bestraft moeten worden?
Maar toen deze man zich op 40 km nog niet had laten zien, werd het duidelijk dat er vandaag een hele mooie tijd in zat voor een trainingsloopje over 42,195 km.
Na nog een kleine versnelling passeerde Marco de finish in 4:04:21, een half uur sneller dan geplanned en nog fit genoeg om eventueel 8 km extra te lopen.
Deze loop heeft wat dat betreft het gewenste effect gehad. Het gevoel en zelfvertrouwen voor de 50 km is goed.

De algemene indruk over deze eerste Groningen Stad Marathon is zeker positief, al had de publieke belangstelling wel wat beter gekund.
De organisatie was prima, het weer was goed en het parkoers is mooi. Hopelijk volgend jaar weer een Marathon in stad en ommeland, maar dan met iets meer publiek, want zoals Ton Boot al zei "Amsterdam heeft het, maar in Groningen leeft het"! Helaas was dat dit jaar bij de marathon nog niet te merken, maar dat moet in deze gezellige stad zeker mogelijk zijn.

MVG Marco

uitslagen en foto's : http://www.groningenstadmarathon.nl/